Auteur

Michael Bond

De Britse schrijver Michael Bond is wereldberoemd geworden met zijn verhalen over de innemende beer Paddington. De beer werd vernoemd naar het Londense station Paddington, want daar werd hij op een dag gevonden door de familie Brown. MIchael Bond is geboren op 13 januari 1926 te Newbery (Engeland). Hij werkte jarenlang voor de BBC radio en als cameraman voor tv.

Michael Bond begon met schrijven tijdens zijn diensttijd in Egypte. In 1958 verscheen het eerste boek over de innemende beer Paddington, vernoemd naar het Londense station waar hij door de familie Brown gevonden is: A Bear Called Paddington. In 1959 is het vertaald door Han G. Hoekstra: Een beer die Paddington heette. In de loop der tijd verschenen nog tien boeken over Paddington, met in elk deel zeven korte verhaaltjes. Paddington is een soort kleuter, die onbevangen de wereld inkijkt. Hij is ondeugend en werkt zich vaak in de nesten, waar zijn begripvolle familie hem telkens liefdevol weer uit haalt. De boekjes zijn geïllustreerd door Peggy Fortnum, die in haar zwartwittekeningen een aaibare beer neerzette.

De serie beleefde verschillende herdrukken. Zo maakte Huberte Vriesendorp – bekend als vertaalster van de boeken van Roald Dahl – in de jaren tachtig een nieuwe vertaling. In deze reeks, die bij Gottmer verscheen, zijn de oorspronkelijke illustraties gehandhaafd. Begin jaren negentig verscheen de serie bij Van Reemst, nu met illustraties van John Lobban. Er verschenen bij deze uitgever rond Paddington ook pop-upboeken voor peuters en eind jaren negentig een nieuwe reeks met de oorspronkelijke tekeningen van Fortnum. De verhalen over Paddington zijn in meer dan dertig talen vertaald en er zijn ruim dertig miljoen boeken van verkocht. De avonturen van de beer zijn ook verfilmd en verkrijgbaar op video/dvd. Bond schreef nog meer boeken, voor kinderen en voor volwassenen, bijvoorbeeld de reeks detectives over Monsieur Pamplemousse en zijn trouwe hond Pommes Frites, maar die zijn niet in het Nederlands vertaald.

1996-2020 - www.beertjepaddington.nl